Očistimo svojo vest

Ne zamudite naših zadnjih aktivnosti.


Enkrat letno se oboroženi z vrečkami in rokavicami odpravimo v bližnji gozd, poberemo nekaj plastenk in se zadovoljno fotografiramo s sendvičem v roki v zbrani družbi. Ponosno se potrkamo po prsih v prepričanju, da smo rešili svet.  

Zdi se, da čistilne akcije simbolizirajo poglavitno in edino okoljevarstveno udejstvovanje Slovenk in Slovencev. Pa še te se zgodijo le enkrat letno. S čistilnimi akcijami seveda ni nič narobe, saj tudi narava, kot naši domovi, potrebuje redno 'vzdrževanje'. Napačno pa je mišljenje, da je čiščenje narave dovolj, da si očistimo tudi svojo vest. Pomislite, en dan čistimo, preostalih 364 dni v letu pa s prepolnimi plastičnimi vrečkami hrane, od katere bomo verjetno vsaj del zavrgli, zapuščamo malike potrošniške družbe. 

Najhuje od vsega pa je, da se kot pijanec plota držimo tradicije. Ekologi brez meja smo v intenzivnih pripravah na vseslovensko akcijo Očistimo Slovenijo 2018, ki bo 15. septembra potekala v 150 državah. Po svetu akcijo sprejemajo z navdušenjem, čiščenje organizirajo na vojnih območjih, na območjih, kjer jih pestijo še hujše težave od odpadkov. Na sončni strani Alp pa se moramo ukvarjati s tradicijo. Čistilne akcije že 40 in več let potekajo v spomladanskem času, premik datuma na koledarju pa je naša glavna ovira na poti do čiste Slovenije za vedno. Češ, enkrat letno je pa ja dovolj. Če citiram besede 4-letnika: »Ti to nočeš razmišljati!«. 

Nočemo razmišljati o tem, da enkrat letno ni dovolj, še bolj pa nočemo razmišljati o tem, da je čiščenje le izhod v sili. Zato smo se odločili, da bomo letos čistili še zadnjič, z ambicijo, da bo to za našo zeleno Slovenijo svež in čist začetek. Nekatere čistilne akcije imajo že 40-letno tradicijo, kar pomeni, da že 40 let nekateri odpadke nosijo v naravo, drugi pa iz nje. Tokrat se želimo posvetiti ozaveščanju in poskrbeti za to, da odpadkov, ki bi jih lahko nosili v gozd, jame in vodotoke, sploh ne bi bilo. 

Čistilne akcije, ki smo jim bili priča v preteklih dneh, niso zgolj lek za naravo, ampak tudi oz. predvsem za našo vest. Čas je, da primemo za drugi konec vrvi in se problemov/odpadkov lotimo tam, kjer nastajajo. 

Piše: Katja Sreš, foto: Tomo Jeseničnik


Poglej tudi ...

Globalno

Kitajska pridružena zelenemu valu

Največji globalni okoljevarstveni akciji se bo 15. septembra pridružilo najmanj 150 držav, od katerih je 75% novo pridruženih v obdobju 2017/2018. Le ...

Novica

10.000 razlogov, zakaj so divja odlagališča še vedno problem

Na današnjem strokovnem posvetu “Ali so divja odlagališča še vedno problem?”, ki smo ga Ekologi brez meja pripravili v ...

Udeležili smo se

Connect Slovenia

1. maja smo bili prisotni na Connect Slovenia, ki je potekal na Walfdorski šoli v Ljubljani. Dogodek je bil mednarodno obarvan in in namenjen ...