Kitajska pridružena zelenemu valu

Ne zamudite naših zadnjih aktivnosti.


Največji globalni okoljevarstveni akciji se bo 15. septembra pridružilo najmanj 150 držav, od katerih je 75% novo pridruženih v obdobju 2017/2018. Le te potrebujejo dodatno podporo pri pripravi in izvajanju aktivnosti tako na dan akcije kot tudi po njej. V ta namen so na regionalni ravni organizirane konference in akademije za vodje akcij Očistimo svet 2018, ki nudijo programe usposabljanja in skupaj z nacionalnimi ekipami razvijajo trajnostne ideje na daljši rok.    

Vodilni organizatorji so v obdobju 2017/2018 izvedli že 9 akademij v različnih regijah. Glavni cilj izvedenih akademij je spoznati nove vodje čistilnih akcij ter deliti znanje in izkušnje med vsemi udeleženci. Eno zadnjih usposabljanj je bilo izvedeno med 27. in 30. junijem v mestu Shanghai na Kitajskem v obliki delavnic, panelov, okroglih miz, ekskurzij in spontanih sestankov med samimi udeleženci. Dogodka se je udeležilo 60 predstavnikov iz vseh regij države.

Ekipa Očistimo Kitajsko se sooča z velikim izzivom rastoče ekonomije in kompleksne politične realnosti. Kitajska letno proizvede 200 milijonov ton odpadkov, z rastjo gospodarstva pa raste tudi količina odpadkov (do leta 2050 je predvideno, da bo letna količina odpadkov porasla na 500 milijonov ton). Slednje izkoriščajo za gradnjo novih sežigalnic, katerih število bo kmalu doseglo 400 in proizvodnjo električne energije. Lokalno prebivalstvo temu nasprotuje, saj vidi gradnjo novih sežigalnic kot preoblikovanje problema in ne kot celostno rešitev.

Podobno situacijo je zaznati v mestu Shanghai z več kot 24 milijona prebivalcev in s hitro stopnjo razvoja urbanizma. Mesto dnevno proizvede 20.000 ton odpadkov, pri čemer jih vse več konča v eni izmed osem sežigalnic. Skupaj z rastjo odpadkov tudi v mestu Shanghai načrtujejo gradnjo novih sežigalnic, saj je po mnenju predstavnika občine odpadkov enostavno preveč. Vodilni organizatorji akcije Očistimo svet 2018 so po izvedeni akademiji v mestu Shanghai pozitivno naravnani, saj so po njihovem mnenju nacionalne vodje dobro organizirani in imajo visoko raven razumevanja okoljskih izzivov.

Akademije in katalizatorji

Razen v mestu Shanghai so v zadnjem letu potekale akademije tudi v Južni Ameriki za afriško regijo (udeležilo se jo je 41 vodij iz 35 držav), v Panami za latinskoameriško regijo (23 vodij iz 9 držav), v Indoneziji (80 udeleženec iz 34 provinc), v Estoniji in Albaniji za evropsko regijo ter v Ukrajini za vzhodnoevropsko partnerstvo.

Poleg strateško organiziranih dogodkov je v mrežo voditeljev okoljevarstvene akcije vključenih precej posameznikov, ki delujejo kot katalizatorji sprememb na področju ekologije ter pomagajo pri širitvi in krepitvi mreže. Jaz Stephens se je pridružila ekipi Očistimo Avstralijo kot potujoči ambasador (do sedaj je s svojim Honda Civic naredila že 17.522 km), ki svojo pot sama financira in spodbuja lokalne skupnosti vseh oblik in velikosti k sodelovanju pri čistilni akciji. Drugi posamezniki po svetu prispevajo k sodelovanju mreže s svojimi izkušnjami in strokovnim znanjem iz različnih delovnih področij. Ne glede na vlogo posameznika v mreži je inspiracija vseh posameznikov in sodelujočih organizacij enaka, ozavestiti odgovornost do našega planeta.

Piše: Vanja Vrstovšek


Poglej tudi ...

Kompromisi na poti

Eden od prvih kompromisov, ki sem jih morala sprejeti za potovanje, je bila uporaba pleničk za enkratno uporabo. Doma jih z največjim veseljem. Ž ...

Članek

Očistimo svojo vest

Enkrat letno se oboroženi z vrečkami in rokavicami odpravimo v bližnji gozd, poberemo nekaj plastenk in se zadovoljno fotografiramo s sendvičem v roki ...

Članek

Intervju z direktorjem prvega slovenskega zero waste hotela

Turizem je izjemno pomembna gospodarska panoga in upad gostov zaradi različnih gospodarskih in političnih kriz je hud udarec za vsako turistično ...