Kako lahko pomagaš

Izberi način sodelovanja in poglej, kako lahko ponudiš svojo pomoč.


Posamezniki

Izkušnje prvih dveh akcij Očistimo Slovenijo so pokazale, kako pomembna je čisto vsaka roka. Vseh 280 tisoč parov rok je namreč prispevalo k temu, da smo iz narave skupaj odstranili za 6 olimpijskih bazenov smeti in smo po odstotku prebivalcev (14 %), ki so sodelovali, še vedno svetovni rekorderji.

Občinski koordinatorji so zadolženi za komunikacijo z lokalnimi partnerji in prostovoljci v svoji občini ter usklajevanje s centralno organizacijsko ekipo. Če bi za vašo občino to funkcijo radi prevzeli vi, se nam javite na lokalno@ocistimo.si.

Prostovoljci v organizacijski ekipi na nacionalni ravni prevzemajo naloge s področja komuniciranja, ozaveščanja, organizacije dogodkov, strokovnih vsebin, razvoja, sponzorstev ... Če se vidite v kateri od nalog, kjer lahko prispevate, se nam oglasite na 2018@ocistimo.si.

Iskalci divjih odlagališč
Pri iskanju potrebujemo dve vrsti pomoči:

Poznate divje odlagališče? Prijavite ga!

Popisovalci divjih odlagališč na terenu skrbijo za sistematičen popis odlagališč po celotni Sloveniji. Če imate radi terensko delo, nam pišite na popis@ocistimo.si. K popisu pa seveda vabimo čisto vse!

Občine

ste v skupni vseslovenski akciji ključni partner in v preteklosti so se združile prav vse slovenske občine. Tudi letos si želimo, da zgradimo zgodbo skupaj z zavedanjem, da je projekt odlična priložnost, da se stanje ozaveščenosti glede divjih odlagališč, odpadkov na splošno in skupnostnega ustvarjanja pri ljudeh izboljša. Vabljeni, da se nam oglasite na lokalno@ocistimo.si in skupaj bomo preverili možnosti sodelovanja.

Šole in vrtci

Projekt je odlična priložnost za povečanje ozaveščenosti o problematiki odpadkov med mladimi generacijami. Sodelovanje otrok in mladostnikov na terenu je najboljša šola, da začutijo in se povežejo s svojo lokalno skupnostjo, naredijo nekaj pozitivnega za svoje okolje ter se ob tem tudi nekaj naučijo.

Organizacije

Projekt ni namenjen le posameznikom, temveč vsem, ki se zavedajo problemov z odpadki. Zato lepo vabljeni, da se nam pridružite. Prijavite ekipo, postanite partner ali pokrovitelj in nam pomagajte doseči zadane cilje. Očistite okolico vašega delovnega mesta ali kakšen kakšen drug izbrani kraj. Čistilna akcija in ostale aktivnosti, povezane z njo, so odlična priložnost za povezovanje in zabavo, hkrati pa boste naredili veliko dobrega za okolje.

Pomoč pri organizaciji

Če želite pomagati pri organizaciji akcije v vaši občini, najprej preverite iskalnik po občinah — morda se je kdo že javil kot občinski koorinator. V tem primeru stopite v kontakt z njim(i), saj bodo zagotovo veseli pomoči. Če pa občina še nima koordinatorja, pa pišite na lokalno@ocistimo.si in poslali vam bomo vse potrebne informacije za začetek dela.


Pomagaj k čisti Sloveniji že danes

Da bomo res čistili zadnjič, preprečuj nastajanje odpadkov vsak dan!

Pomoč pri organizaciji in promociji akcije

Ne potrebujemo le dodatnih rok pri čiščenju, temveč tudi pomoč, da se naše povabilo k akciji sliši v deveto vas!

Postani del ekipe

Donacije za stroške čistilne akcije

Izredno cenimo vaše prostovoljstvo in pripravljenost sodelovati, a akcija zahteva tudi določena produkcijska sredstva. Pomagajte nam jih zbrati!

Prispevaj sredstva

Popis divjih odlagališč

Ste med sprehodom opazili divje odlagališče? Prav vsakega želimo popisati in na akciji očistiti!

Prijavi odlagališča
Pošlji sporočilo SMS s ključno besedo OCISTIMO na številko 1919 in prispeval boš 1 EUR za projekt Očistimo Slovenijo.