Zgodba RECIRCLE, alternativa take-away embalaži za enkratno uporabo nas odpelje v Švico, kjer že več kot 400 restavracij svojim strankam ponuja 70.000 ponovno uporabljivih depozitnih embalaž za hrano Recircle. »Win-win-win« rešitev, ali rešitev od katere imajo korist vsi vpleteni: potrošniki, restavracije in mesta. Z njo privarčujejo in zmanjšujejo onesnaževanje.
Recircle je lokalno švicarsko podjetje s sedmimi zaposlenimi, ki restavracijam ponuja za obroke embalažo za ponovno uporabo. Razvili so sistem, ki omogoča depozitno - kavcijsko shemo, po kateri lahko projekt odlično funkcionira v praksi že od leta 2016. S središčem delovanja v Bernu ima Recircle 182 restavracij vpetih v mrežo delovanja po skoraj vseh večjih mestih v Švici. Vzporedno s tem služi tudi v 230 restavracijah švicarske verige supermarketov, Migros, ki uporabljajo prilagojene Recircle posode na depozit. Inovativna švicarska plastična (BPA-free) embalaža reBox je namenjena ponovni uporabi, je trajnostno zasnovana in oblikovana tako, da jo restavracijski pomivalni stroji z lahkoto operejo. Poleg zmanjševanja odpadkov in smetenja, embalaža za ponovno uporabo omogoča tudi shranjevanje hrane in ostanke obrokov, kar seveda pomeni manj zavržene hrane.
Recircle je šele na začetku svoje poti, vendar ima podjetje velike načrte za prihodnost. Svojo prepoznavnost želijo uveljaviti tako doma, kot v tujini (trenutno že sodelujejo z nemškim mestom Stuttgard). Eden izmed glavnih ciljev pa je v roku petih let v mrežo povezati 2000 restavracij. Podjetje že posveča veliko pozornost povečanju prepoznavnosti Recircle sistema, del njihovega uspeha pa je prepuščen vodilni politiki, restavracijam in družbi nasploh.
Piše: Anja Bašin
Projekt Plastika naša vsakdanja delno financira Ministrstvo za okolje in prostor.
15. september 2018 se bo zapisal v svetovno zgodovino kot dan, ko bo na milijone ljudi v 150 državah sveta čistilo svoje kraje, mesta in obale v okviru ...
Danes sem šel mimo koščka stare plastične folije. Jo pobrati ali ne? Termometer je kazal 35 °C, asfalt je bil žgoč. Čemu bi se ...
Ekologi brez meja se že od začetka z različnimi projekti trudimo izboljšati ekološko ozaveščenost in vedenje državljanov. Tudi v ...