Slovenija – vir navdiha za ostale države

Ne zamudite naših zadnjih aktivnosti.


Tretjo soboto v septembru bo vsaj 5 % prebivalstva sveta iz več kot 150 držav v enem dnevu čistilo ceste, parke, plaže, gozdove in rečne bregove ter z roko v roki širilo močan zeleni val, ki se bo raztezal od Fidžija do Havajev. Ta dan bodo vse skupnosti po svetu delovale s skupnim ciljem, znebiti se odpadkov - za vedno. Poudarek akcije je na dvigu lokalne in globalne ozaveščenosti o okoljskih izzivih ter iskanju trajnostnih rešitev. 

Slovenija je na področju organizacije enodnevnih čistilnih akcij in beleženja pozitivnih okoljskih praks med bolj izkušenimi na globalni ravni. Član nadzornega sveta gibanja Let’s Do It World!, Rainer Nõlvak, pravi, da so bile izvedene čistilne akcije v Sloveniji ne le med najboljšimi in največjimi, temveč služijo za dober vzor ostalim državam. “Kar loči Slovenijo od ostalih akcij je skromna in strokovna ekipa z velikim srcem,” izpostavlja estonski podjetnik in oče gibanja, ki se je iz Estonije razširilo po vsem svetu.  

“Slovenija je do sedaj država z najvišjim deležem prebivalstva, ki se je udeležilo enodnevne čistilne akcije, kar povečuje uspešnost tovrstnih akcij in zbiranja informacij o odpadkih. Poleg tega je Slovenija prav tako ena uspešnejših držav pri uvedbi zero waste programov in strategij. Takšni pilotni projekti so bili vir navdiha tudi ostalim skupnostim in državam ter so zgled trenutnemu načrtu “Keep it clean”,” vlogo Slovenije opisuje Enzo Favoino, vodilni strokovnjak ekipe Let’s do it World! in predsednik strokovnega odbora Zero Waste Europe.   

Nara Petrovič, član slovenske ekipe in pomemben člen globalne koordinacije, opiše Slovenijo, kot jo vidijo drugi: “V zadnjem letu sem izobraževal koordinatorje akcije "Očistimo svet v enem dnevu" iz 100 držav in stal pred njimi kot predstavnik majhnega, a čudežnega naroda s sončne strani Alp. Zgodba "Očistimo Slovenijo v enem dnevu" vsem prinaša navdih in upanje, saj smo bili prav v Sloveniji najuspešnejši "prvi sledilec" estonskega modela čistilnih akcij. Slovensko Zaključno poročilo iz leta 2010 velja med mnogimi za biblijo, kako organizirati akcijo. Pravkar to poročilo prevajajo v kitajščino; tako bo tudi v najbolj obljudeni državi sveta Slovenija zgled in navdih.”

15. septembra bo tako priložnost, da Sloveniji in svetu znova dokažemo, da zmoremo in znamo. Tokrat tudi dolgoročno s poudarkom na preprečevanju nastajanja odpadkov in raznolikih skupnostnih aktivnosti za izboljšanje našega bivalnega okolja.


Poglej tudi ...

Poziv

Od A do Ž - občine, ki še nimajo svojega koordinatorja

Manj kot mesec dni nas loči do največje okoljevarstvene prostovoljske akcije v Sloveniji in globalno. Več kot polovico občin smo uspeli prepričati, ...

Članek

Kako lahko sledimo petim korakom za »življenje brez odpadkov« na potovanju

Tako doma kot tudi na potovanju so najpomembnejši prvi trije koraki, saj preprečujejo, da bi odpadki sploh nastali. 1. Zavrnemo izdelke, ki jih ne ...

Stvari, ki jih pogrešam(o)

Tina Princ je nekaj pogrešala, zato je ustvarila svojo blagovno znamko Tina Princ, vizionarska ustvarjalka zgodbe o oblačilih, stopa iz okvirjev ...