Podvodno čiščenje Podkrimskega jezera

Ne zamudite naših zadnjih aktivnosti.


Izurjeni potapljači so jezero rešili ne samo tristo kilogramov plastike in stekla, ampak tudi bombe iz druge svetovne vojne – Septembra v Rakitniško jezero  

Ekipa potapljačev Gasilskega društva Barje (inštruktorja Lojze Zadnikar in Miha Zadnikar, potapljač Žiga Žlogar) in inštruktor jamskega potapljanja Matej Mihailovski iz Jamarske zveze Slovenije so ob podpori petih članov Ribiške družine Barje in pod vodstvom Nine Antić iz društva Ekologi brez meja v sklopu akcije Očistimo Slovenijo za vedno! 16. 8. 2018 z uspešnim medsebojnim dogovarjanjem in sodelovanjem očistili dno jezera v vasi Jezero pri Podpeči.
 
Potapljači so na dan izvlekli kakih 300 kg človeških odpadkov. Med njimi je bilo največ steklene in plastične embalaže. Blizu prvega pomola je ogrožala varnost železna palica, ki so jo vrgli v vodo skrajno neodgovorni posamezniki. Dobrovoljni potapljači so bili pod vodo z velikimi platnenimi vrečami dobri dve uri. Med odpadki se je skrivalo tudi devet majhnih in velikih redkih in zaščitenih rakov jelševcev, ki so jih varno in pravilno odložili nazaj v vodo. Potočni rak je znamenje čiste in dobro prezračene vode.

 Miha Zadnikar in Žiga Žlogar (PGD Barje) sta med čiščenjem dna v bližini drugega pomola, v globini kakih pet metrov, naletela na italijansko ročno bombo O.T.O. (bolj znana kot »paradajzarka« zaradi značilne rdeče barve). Najdbo sta označila, Lojze Zadnikar (inštruktor in nekdanji vodja Podvodne reševalne enote za Ljubljano in Gorenjsko pri Slovenski potapljaški zvezi) pa jo je pregledal in potrdil, da gre za NUS (neeksplodirano ubojno sredstvo). Po obvestilu civilne zaščite sta jo naslednji dan v zgodnjih jutranjih urah pod vodo ustrezno oskrbela Mario Domjanič in Gregor Demšar iz državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Na kopnem pa jo je za Jezerom oskrbel in aktiviral na daljavo Uroš Frol, saj je bila bomba brez varovalke, kar  pomeni visoko nevarnost. Ekipo civilne zaščite so spremljali tudi Gasilsko društvo Jezero in Podpeč, policija in reševalci UKC.

Akcijo čiščenja občinskih voda bo ista ekipa z vsemi dovoljenji nadaljevala septembra tudi na bolj problematičnem Rakitniškem jezeru. Oktobra letos se bo na Podkrimskem jezeru akcija ponovila z veliko večjim številom potapljačev, ki bodo počistili še preostanek smeti.

Jezero je del Nature 2000 in bi ga bilo treba dodatno zaščititi, predvsem pred obiskovalci in kopalci, ki ne spoštujejo njegove lepote in vrednosti. Drugo ime jezera je Podkrimsko jezero, o katerem krožijo skrivnostne zgodbe o njegovi globini, požiralnikih in nastanku.

O jezeru pridobiva podatke tudi Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Dodatne predloge o zaščiti ter dopolnitvi predpisov za Krajinski park Ljubljansko barje bo društvo Ekologi brez meja posredovalo upravljavcu, ki je pristojen za njegovo zaščito, ter Ministrstvu za okolje in prostor.

Podporo s soglasjem smo dobili tudi od Krajinskega parka Ljubljansko barje, Občine Brezovica, Zavoda za ribištvo Slovenije in Direkcije RS za vode. Vsem sodelujočim iskrena hvala!

Piše in foto: Nina Antić


Poglej tudi ...

Kolumna

Čistilec sem, ponosen čistilec!

Danes sem šel mimo koščka stare plastične folije. Jo pobrati ali ne? Termometer je kazal 35 °C, asfalt je bil žgoč. Čemu bi se ...

Evropski parlament je podprl prepoved mikroplastike v boju proti onesnaževanju s plastiko

Odbor Evropskega parlamenta za okolje je 10. 7. 2018 glasoval v prid okrepitvi načrtov Evropske komisije za zmanjšanje onesnaževanja s plastiko v ...