Otroci z ločevanjem odpadkov v različnih slovenskih krajih povezali Slovenijo

Ne zamudite naših zadnjih aktivnosti.


Slovenija je dobesedno povezana za višji cilj - vsako večje slovensko mesto dobilo svojo črko slogana vseslovenske čistilne akcije ŠE ZADNJIČ.

Ob približevanju vseslovenske čistilne akcije, ki bo to soboto, Slovenci ne počivamo. Še posebej pa to drži za otroke naših osnovnih šol. Ti so ta teden v vsakem slovenskem mestu iz ločenih odpadkov na mestnem plakatu ustvarili eno izmed črk slogana akcije ŠE ZADNJIČ. Tako so se simbolično povezali in opozorili javnost na še zadnjo vseslovensko čistilno akcijo.

Največja nacionalna čistilna akcija Očistimo Slovenijo, ki je že dvakrat povezala Slovence in očistila Slovenijo smeti, bo v soboto 15. Septembra 2018. Vendar tokrat zares zadnjič. Naše poslanstvo je namreč višje: potrebno je narediti več, kot ekologiji posvetiti zgolj en dan, prav tako ni dovolj »zgolj« čistiti – ljudi je potrebno ozavestiti in spodbuditi, da odpadke minimizirajo. Zato želimo opozoriti na vsa ključna področja trajnostnega ravnanja: na pravilno ravnanje z odpadki, “zero-waste” delovanje, spodbujati želimo ponovno rabo in zmanjševati količine zavržene hrane.

Da bi opozorili na akcijo, ki letos poteka pod sloganom akcije ŠE ZADNJIČ, smo skupaj s ponudnikom obcestnih plakatov TAM-TAM pripravili prav posebno izobraževalno zabavo za najmlajše. "Našo akcijo smo provokativno naslovili s sloganom Še zadnjič. Tako velikih čistilnih akcij namreč ne želimo več organizirati, saj se moramo vsi skupaj naučiti trajnostnega ravnanja. In kje je bolje začeti kot z otroci? Zato smo jih skozi igro naučili ločevanja odpadkov in povezovanja za višji cilj. Vsi so nam zatrdili, da so se ob tem imenitno zabavali.«, je izjavila Urša Zgojznik, predsednica društva Ekologi brez meja.

Odziv otrok je bil izjemno spodbuden. Udeležili so se ga otroci iz devetih občin Koper, Murska Sobota, Celje, Maribor, Ljubljana, Vrhnika, Sežana Vransko in Domžal. Skupaj so tvorili devet črk slogana »Še zadnjič« v obeležitev še zadnje vseslovenske čistilne akcije.


Vse fotografije si lahko ogledate tukaj.


Poglej tudi ...

Poziv

Od A do Ž - občine, ki še nimajo svojega koordinatorja

Manj kot mesec dni nas loči do največje okoljevarstvene prostovoljske akcije v Sloveniji in globalno. Več kot polovico občin smo uspeli prepričati, ...

Kolumna

Čistilec sem, ponosen čistilec!

Danes sem šel mimo koščka stare plastične folije. Jo pobrati ali ne? Termometer je kazal 35 °C, asfalt je bil žgoč. Čemu bi se ...

Inovativni ukrepi slovenskih zero waste občin na poti do družbe brez odpadkov

Od adventnega koledarja do točilnih aparatov, pralnih plenic in prometnih znakov. Zero waste je pot, na to pot pa so se naše zero waste občine ...