MINFOS v Tržiču

Ne zamudite naših zadnjih aktivnosti.


V soboto, 12. maja, smo Ekologi brez meja sodelovali na 46. MINFOSU, mednarodnih dnevih mineralov, fosilov in okolja v organizaciji Turističnega društva Tržič.

Našo stojnico si je ogledovalo mlado in staro, stari in novi znanci; od tistih, ki so za projekt Očistimo Slovenijo – ŠE ZADNJIČ že slišali in povedali, da so tudi že sodelovali na čistilnih akcijah, do nekaterih »svežih« radovednežev, ki jim je bil nov zlasti koncept zero waste. Ta je še posebno zanimal gostince, ki so bili naši sosedje, tako da so se razvile zanimive debate in z lastnikom Falafla smo z združenimi močmi demonstrirali, kako je mogoče njihove slastne jedi odnesti in pojesti brez embalaže za enkratno uporabo. Gospod sladoledar pa nas je pogostil s svojo mrzlo sladico v kornetu, za katero je torej treba priznati, da je bila ponujena in pojedena nič manj kot zero waste.

Pogovarjali smo se tudi z g. Ladom Srečnikom, ki je bil pred upokojitvijo tudi nekaj časa direktor Komunalnega podjetja v Tržiču, in povedal nam je, kako so probleme z odpadki reševali v preteklosti. Zelo informativen je bil pogovor z mladeničem, ki dela v proizvodnji plastike, saj nam je osvetlil tudi svoj vidik problematike na tem področju, ki je precej drugačen od našega.

Drug sosed, ki je skupaj s soprogo prodajal izdelke na sosednji stojnici (in nas gostoljubno častil z domačim macesnovim likerjem!), pa je zmagal v igri Pravilno ločevanje odpadkov. Priznati je treba, da smo se ob vsem smehu tudi mi marsikaj naučili!

Z gospo Uršo iz Tržiča, ki je sodelovala že pri prvi akciji Očistimo Slovenijo leta 2010, pa smo se čisto resno pogovarjali o ločevanju odpadkov v njihovem kraju. Skupna ugotovitev je bila, da je informiranost resnično nadvse pomembna, v tem primeru informiranost krajanov glede tega, da gredo ločeni odpadki dejansko v predelavo, ne pa »na isti kup«. Izvedeli smo spodbudno novico, da je ravnatelj šole, ki je gostila 46.

MINFOS, zelo naklonjen okoljskemu ozaveščanju in šola je na tem področju krepko aktivna. Padla je ideja o skodelicah, ki bi jih naslednje leto uporabljali namesto papirnatih/plastičnih na MINFOSU, pa tudi na drugih dogodkih. Držimo pesti, da bo MINFOS 2019 zero waste!

Piše: Jana Lavtižar


Poglej tudi ...

Novica

Praznujemo!

Čez tri dni bo naš zeleno modri planet praznoval svoj dan. Nikoli prej se ni združilo toliko milijonov parov človeških rok z namenom, da ...

Kolumna

Čistilec sem, ponosen čistilec!

Danes sem šel mimo koščka stare plastične folije. Jo pobrati ali ne? Termometer je kazal 35 °C, asfalt je bil žgoč. Čemu bi se ...

Članek

Očistimo svojo vest

Enkrat letno se oboroženi z vrečkami in rokavicami odpravimo v bližnji gozd, poberemo nekaj plastenk in se zadovoljno fotografiramo s sendvičem v roki ...