Kaj bo tokrat drugače?

Ne zamudite naših zadnjih aktivnosti.


Tretjo soboto v septembru tega leta čistimo tretjič, še zadnjič in drugače! Slovenija se bo na pobudo društva Ekologi brez meja pridružila svetovni čistilni akciji (World Clean Up Day), vendar bo tokratni zeleni val k nam prinesel tudi vrsto družbeno in okoljsko prijaznih aktivnosti, ki bodo v boju proti onesnaževanju dodatno popestrila krajevna dogajanja po vsej državi.

Poleg pobiranja odpadkov v naravi in čiščenja divjih odlagališč po Sloveniji je glavni namen letošnje akcije spreminjati kulturo družbe, ki nas vedno znova pripelje do onesnaževanja zaradi poplave proizvedenih, nepravilno recikliranih in odvrženih odpadkov v okolju. Tokrat želimo s številnimi aktivnostmi, informiranjem in ozaveščanjem o resnosti problematike doseči širjenje zavedanja o pomenu zmanjšanja količine proizvedenih odpadkov in skrbi za naše okolje.

Kljub temu, da smo v Sloveniji bolj naklonjeni spomladanskemu čiščenju in je jesen čas kmetijskih opravil, so številni kraji in občine že izrazili zanimanje in svoje sodelovanje tudi potrdili. Tako bo 15. septembra krajevno dogajanje marsikje v državi poleg pobiranja pridelkov popestrilo tudi pobiranje odpadkov. V akciji poleg občin sodelujejo tako posamezniki kot številna društva (turistična, hortikulturna, planinska, lovska, ribiška, likovna, čebelarska, športna, potapljaška), študentski klubi, centri (dijaški, mladinski), knjižnice, organizacije (dijaške, skavtske, taborniške), šole, vrtci, lokalna podjetja in kmetijska združenja, zato bo letošnje čiščenje divjih odlagališč in odstranjevanje smeti iz narave pospremila ali nadomestila še vrsta drugih okoljevarstvenih in družbeno pomembnih aktivnosti.

Dobri primeri

Zavedanje o pomembnosti problematike onesnaževanja in željo po prihodnosti z manj odpadki je moč čutiti tako v manjših kot večjih krajih, ki v skladu z lastnimi potrebami načrtujejo septembrsko čiščenje, urejanje in ozaveščevalne dejavnosti lokalnih skupnosti.

V občini Vodice se bodo na primer posvetili čiščenju melioracijskih kanalov in vodotokov, odstranjevanju zelenega odreza, urejanju nabrežin, urejanju igrišč, igral in športnih površin, organizirali pa bodo tudi občinsko tržnico za spodbujanje lokalnih ponudnikov.

V prestolnici, poleg občine same, naklonjenost okoljevarstvenemu vedenju izkazujejo tudi podjetja, ki bodo za prostovoljce, predšolske in šolske otroke priskrbela zaščitne rokavice in vreče za zbiranje odpadkov, podarila barvo za obnovo javnih klopi, posodila svoje delovne stroje in vozila za odvoz odpadkov ter zasadila drevorede v svojem okolišu.

V drugih krajih načrtujejo dneve odprtih vrat komunal in okoljevarstvenih organizacij, urejanje sprehajalnih poti in nameščanje ozaveščevalnih tabel, pobiranje odpadkov med športnimi aktivnostmi, izobraževalne programe in predavanja za različne starostne skupine, urejanje ekoloških otokov in še mnogo drugega. “Odpadki ob občinskih cestah vedno kvarijo turistično privlačnost kraja, zato bomo ob koncu turistične sezone ponovno očistili poti,” pa sporočajo iz turistično obremenjenih območij.

Pomembno je, da se s problemom onesnaževanja spopada tudi politika na državni in seveda lokalni ravni. Občine imajo odlično priložnost, da med drugim v času pred lokalnimi volitvami s pomočjo prostovoljcev v družbenih in okoljskih dejavnostih še izboljšajo kakovost bivanja.

Volja, ki je marsikje ne manjka, naj bo torej navdih in motivacija tistim, ki se za sodelovanje še niso odločili.

15.9.2018 Očistimo Slovenijo Še ZADNJIČ! K sodelovanju vabljeni vsi, tudi tisti z manj časa in energije, saj vsako dejanje, ki prispeva k boljšemu okolju, šteje. Akcija je odlična priložnost za druženje in korak bližje k prihodnosti v čistem okolju. Se vidimo!

Piše: Anja Bašin


Poglej tudi ...

Novica

10.000 razlogov, zakaj so divja odlagališča še vedno problem

Na današnjem strokovnem posvetu “Ali so divja odlagališča še vedno problem?”, ki smo ga Ekologi brez meja pripravili v ...

Udeležili smo se

MINFOS v Tržiču

V soboto, 12. maja, smo Ekologi brez meja sodelovali na 46. MINFOSU, mednarodnih dnevih mineralov, fosilov in okolja v organizaciji Turističnega dru ...

Inovativni ukrepi slovenskih zero waste občin na poti do družbe brez odpadkov

Od adventnega koledarja do točilnih aparatov, pralnih plenic in prometnih znakov. Zero waste je pot, na to pot pa so se naše zero waste občine ...