Da bo Kamniška Bistrica bistra tudi v prihodnje

Ne zamudite naših zadnjih aktivnosti.


V soboto, 9. 6., smo sodelovali v sklopu dogodka Pohod ob Kamniški Bistrici - reki, ki povezuje: obiskovalce smo ozaveščali o alternativah rabi plastike ter jih povabili na jesensko svetovno čistilno akcijo.

Pohodniški dogodek, ki povezuje kamniško in domžalsko občino, se je pričel ob 7.00 in končal ob 13.00. Vreme je bilo prireditvi naklonjeno, sonce je privabilo na stotine obiskovalcev, predvsem mladih družin, ki so sobotno dopoldne izkoristile za rekreacijo, druženje in spoznavanje narave. Pohodnike smo nagovarjali na stojnici 16, tretji iz domžalske smeri, v prekrasnem lipovem drevoredu tik Kamniške Bistrice. Seznanili smo jih z jesensko čistilno akcijo, delili nasvete o konceptu Zero Waste, z najmlajšimi pa smo po škatli pobrskali med odpadki in jih pravilno ločili. Odziv obiskovalcev, katerih število je letos preseglo lanskega, je bil dober. 

Ločevanje je očitno postalo že splošna praksa, veliko ljudi pa si zdaj želi storiti naslednji korak - odreči se drobnim vrečkam za sadje in zelenjavo ter raznim folijam. Kot veliko težavo izpostavljajo predvsem dvoje: naravnanost industrije k prekomerni količini ovojnine (najopaznejši primer so čajne vrečke, ki so od nedavnega ovite vsaka posebej) ter razočaranje, da je učinek čistilnih akcij lahko razmeroma kratkotrajen, ob čemer čistijo predvsem ti, ki sploh ne smetijo. Strinjali smo se, da je za naravo treba poskrbeti, sploh če želimo živeti v zdravem in urejenem okolju, tudi z restriktivnejšimi državnimi ukrepi za industrijo in onesnaževalce.

Piše: Rok Dovjak


Poglej tudi ...

Kolumna

Čistilec sem, ponosen čistilec!

Danes sem šel mimo koščka stare plastične folije. Jo pobrati ali ne? Termometer je kazal 35 °C, asfalt je bil žgoč. Čemu bi se ...

Za manj zavržene hrane in plastike

Zgodba RECIRCLE, alternativa take-away embalaži za enkratno uporabo nas odpelje v Švico, kjer že več kot 400 restavracij svojim strankam ponuja ...